ZSSS in KSS Pergam podpirata zakonsko novelo, ki prinaša vzpostavitev pogojev za ugotavljanje in potrjevanje obstoja poklicnih bolezni

21. 5. 2021

V ZSSS in Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam izražamo podporo predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga v zakonodajni postopek danes vložile stranke opozicije ter nepovezani poslanci in katerega namen je vzpostavitev pogojev za ugotavljanje in potrjevanje obstoja poklicnih bolezni pri delavkah in delavcih.

Kljub temu, da smo prepričani, da bi bilo ugotavljanje poklicnih bolezni ob politični volji za izdajo ustreznih podzakonskih aktov mogoče že ob obstoječem zakonskem okviru, menimo, da je s predlogom zakona bolj določno opredeljen sam pojem poklicne bolezni ter predvsem postopek ugotavljanja poklicne bolezni, vključno s pristojnostmi in odgovornostjo posameznih deležnikov v tem postopku. S sprejemom predlaganega zakona bi bil narejen korak naprej proti koncu več kot dvajsetletnega obdobja, v okviru katerega v Sloveniji obstoja poklicnih bolezni z izjemo azbestoze dejansko praktično ne ugotavljamo in tudi ne evidentiramo.
Za številne delavke in delavce pa bi ustrezna pripoznava obstoja poklicne bolezni predstavljala povsem drugačen, ugodnejši položaj in pravice iz zdravstvenega ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Ugotavljanje poklicnih bolezni je nujno tudi za sprejemanje ukrepov za njihovo preprečevanje in za odpravo posledic, ki jih prinašajo.
V ZSSS in v KSS Pergam glede na vsebino novele zakona, ki je po našem prepričanju nujna, pričakujemo široko podporo med poslanci in poslankami vseh parlamentarnih strank, v nadaljevanju pa tudi hiter sprejem ustreznih podzakonskih aktov, ki so potrebni za to, da bi postopek ugotavljanja poklicnih bolezni stekel.


Preberite še:

Bodite pozorni na revizijo poklicnega zavarovanja!

Share