ZSSS za ustanovitev neodvisne evropske bonitetne ustanove

2. 6. 2011

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poziva vlado Republike Slovenije, naj namesto zastraševanja ljudi s padanjem bonitetnih ocen v primeru zavrnitve novega pokojninskega zakona, raje vse sile usmeri v realizacijo predloga evropskih sindikatov in evropskih socialistov za takojšnjo ustanovitev neodvisne Evropske bonitetne ustanove, ki bo služila javnemu interesu in ne zasebnim kapitalskim interesom.

 

Poziv ZSSS temelji na tem, da se predlagatelji novega pokojninskega zakona (ZPIZ-2) bolj kot v prepričevanje o morebitnih prednostih novega pokojninskega zakona zatekajo v zastraševanje v primeru zavrnitve novega zakona.

 

Pri tej zastraševalni promociji uporabljajo bonitetne agencije, ki so v globalni finančni krizi odigrale izrazito negativno vlogo. Kot da se ne zavedajo, da iščejo zaveznike v institucijah, proti katerim so uradni organi v nekaterih državah EU sprožili preiskave, in da celo nekateri njihovi mednarodni zavezniki, na katere se sklicujejo v svoji referendumski kampanji o pokojninskem sistemu kritizirajo vlogo in dejanja bonitetnih agencij.

 

Hkrati promotorji ZPIZ-2, vključno s finančnim ministrstvom, na precej »zanimiv« način berejo poročila teh agencij in zanemarjajo dolgoročen značaj njihovih napovedi in ocen.

 

Več v priponki!

Share